Het spel van de Gouden Eeuw

De bekende 17e eeuwse filosoof Spinoza staat niet bekend om zijn materialisme en graaizucht. Toch is er een hardnekkig verhaal, dat hij 1 keer in zijn leven een enorme hoeveelheid geld heeft verdiend door slim te speculeren met wisselkoersen. Hij wilde zijn tijdgenoten laten zien, dat handel en geld eigenlijk heel simpel zijn; volgens Spinoza was het veel beter dat mensen hun intellect richten op de echte filosofische kwesties, in plaats van het alleen maar in te zetten om rijk te worden. Het waarheidsgehalte van deze geschiedenis is twijfelachtig, maar het is natuurlijk wel een mooi verhaal.
Het Spel van de Gouden Eeuw heeft ook een interressante geschiedenis, en een iets betrouwbaarder waarheidsgehalte. Het spel is eigenlijk het resultaat van onderzoek dat uitgevoerd wordt op de afdeling Geschiedenis van de Universiteit Utrecht. Dit onderzoek richt zich op economische en financiele geschiedenis. Hier valt verbazend veel over te onderzoeken. Ook in de Gouden Eeuw werden de meeste financiele transacties geadministreerd, en veel van archieven zijn nog beschikbaar. De onderzoeksgroep is er dan ook in geslaagd om een goed beeld te krijgen van geldmarkte, rentes, wisselkoersen, en prijsontwikkeling uit deze periode.

Om deze onderzoeksgegevens voor een breder publiek beschikbaar te maken, is het idee ontstaan om een spel erop te baseren. In dit spel speel je een 17e eeuwse, Amsterdamse handelaar, met als doel om zo rijk mogelijk te worden. Om dit doel te bereiken, zul je moeten handelen. Nederland was in die tijd het economische middelpunt van de wereld, dus aan handel geen gebrek. Het spel zal een gedetailleerd, historisch verantwoord financieel model bevatten, waarin zowel goederen- als geldmarkten zitten. Een leuk detail is, dat er ook echte personen in het spel zitten; er is genoeg informatie over personen die in de Gouden Eeuw een belangrijke rol speelden, om ze als NPC’s in het spel te verwerken. De opzet van het spel doet een beetje denken aan de Patrician serie games; voor degene die deze niet kennen, dit zijn tycoon-games die zich in de Hanzetijd afspelen. (http://www.patrician4.com/en/index.php)

Volgens de onderzoekers zal dit spel niet alleen interressant zijn voor mensen die wat van economische geschiedenis willen leren. Er is, op financieel gebied, eigenlijk niet zo veel echt veranderd in de afgelopen 400 jaar. Een financiele markt is, ook vandaag, eigenlijk niets anders dan een plek waar mensen die geld hebben dat aanbieden aan mensen die geld nodig hebben. Natuurlijk is het tegenwoordig heel erg ingewikkeld geworden; maar juist daarom is het heel leerzaam om eens met een oude financiele markt te spelen. Zonder afgeleid te worden door rare concepten als subprime of triple a status kan er dan goed gekeken worden naar de basisprincipes waarmee elke financiele markt functioneert.

Het spel is op dit moment nog in ontwikkeling. Een trailer is te bewonderen op http://vimeo.com/15119220 . Overigens zal het uiteindelijke spel hier van afwijken, aangezien het ontwerp sinds de trailer alweer enige iteraties heeft doorlopen. We zijn in ieder geval erg benieuwd naar het eindresultaat  … alleen zal Spinoza niet in het spel zitten, vrezen we.

Meer info op:
http://spelgoudeneeuw.wordpress.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.