De Slang op Sargasso

Voor het weblog Sargasso schrijf ik een serie artikelen over Nepnieuws. Dit is het eerste, waarin ik een poging doe om te achterhalen wat nu eigenlijk precies het probleem is.

Nepnieuws is niet nieuw; de verspreiding ervan wel doodeenvoudig

Nepnieuws is niets nieuws. Paus Franciscus haalde laatst de Slang uit Genesis aan, wiens woorden ervoor zorgden dat Adam en Eva uit het Paradijs werden gezet, om aan te geven dat zelfs het idyllische Eden, de mythologische kraamkamer van de mensheid, had al last van figuren die nepnieuws verspreidden . Een korte blik op de geschiedenis levert meer voorbeelden. De Perzische koning Darius liet op zijn graf graveren dat hij geen vriend was van de leugenaar . Om koning te worden moest Darius namelijk eerst een burgeroorlog voeren tegen een nepnieuwsverspreider, die beweerde de rechtmatige opvolger van de net overleden koning te zijn. Een ander bekend geval is de Spaans-Amerikaanse oorlog, die uitbrak nadat een Amerikaans oorlogsschip in Cuba was ontploft . Dit was hoogstwaarschijnlijk een ongeluk, maar de toenmalige pers, het zogenaamde “yellow journalism” , wist de Amerikaneren ervan te overtuigen dat het een Spaanse aanval was, die natuurlijk om een stevige militaire reactie vroeg. Ook in de 20e eeuw speelde nepnieuws een belangrijk rol. Hannah Arendt beschouwde het als instrumenteel in de opkomst van de nazi’s  . Op een of andere manier lijken er altijd mensen geweest te zijn, die onware informatie verspreidden om er zelf beter van te worden, met vaak desastreuze gevolgen voor de rest van de wereld.

Read More

Hoe zat het nu met die gestopte opwarming van de aarde ?

Het is nu officieel: 2014 was het warmste jaar sinds we begonnen met het meten van de temperatuur. Na afgelopen zomer is dat niet zo verbazend. Het was zeer zonnig, warm, en de hoosbuien die af en toe overkomen zijn eigenlijk wel fijne verkoelende afwisselingen.  Het was al één van de warmste zomers ooit in Nederland , en wereldwijd zelfs de allerwarmste. .  Nu blijkt dit dus voor het hele jaar te gelden Maar … hoe kan dat eigenlijk ? Was ons een tijd geleden niet verteld dat de opwarming van de Aarde gestopt is ?

Read More

MH17

Edit Post

Het zal weinig mensen ontgaan zijn dat er rond het neerschieten van MH17 een ware propaganda-oorlog is uitgebroken. In de reguliere media is dit nog niet eens niet zo zichtbaar, maar in blog- en twitter wereld gaat het er hard aan toe. Er is zelfs al een Tweede Kamer lid beschuldigd van “landverraad” door een collega-politicus . Het doet me denken aan de propaganda campagne voor Amerikaanse invasie in Irak, waarbij de Amerikaanse regering de wereld probeerde te misleiden met een verhaal over massavernietigingswapens. Wat kunnen wel leren van de manier waarop deze misleidingscampagne werd gevoerd ?

Read More